پروژه : بررسی چگونگی اجراء و میزان رضایت مندی شهروندان و مسئولین شهر از اجرای طرح کارت پارک
چکیده:
با نگاهی به کشورهای پیشرفته درمی یابیم که عامل اصلی رشد و تحولات عظیم فرهنگی، اقتصادی و صنعتی آنان مرهون توجه به تحقیق و ارزشیابی از طرح ها و برنامه های اجرایی است .امروزه مشکلات ناشی از ترافیک به مرحله ای رسیده است که تنها با یک یا چند راهکار قابل حل نیست و بنظر می رسد در صورتی قابل حل است که مجموعه ای از راهکارها از جمله توسعه بخش حمل و نقل عمومی، تکمیل شبکه بزرگراهی شهر، مدیریت ترافیک به همراه نظارت دقیق بر اجرای مقررات به طورهمزمان انجام شود،.یکی ازاین راهکارها طرح کارت پارک می باشد.این پژوهش بدنبال بررسی چگونگی اجراء و میزان رضایت مندی شهروندان ومسئولین شهر شیراز از اجرای طرح کارت پارک در سال 1385 می باشد.
اهداف که این طرح دنبال می کند شامل موارد زیر می باشد :
الف)بررسی چگونگی اجرای طرح از طریق:
آسیب شناسی اجرای طرح در شیراز از نظر مسئولین ، مردم(شهروندان) ، پارک بانان
مشخص کردن هزینه های اجرای طرح برای شهرداری
تعیین میزان اشتغال زایی ناشی از اجرای طرح در شیراز
ب)بررسی میزان آگاهی از طریق:
تعیین میزان آگاهی شهروندان ،پارک بانان و مسئولین از اجرای طرح کارت پارک
ج) بررسی میزان رضایت مندی از طریق:
بررسی میزان رضایت مندی شهروندان ، پارک بانان و مسئولین از اجرای طرح کارت پارک روش پژوهش توصیفی پیمایشی است و با استفاده از تکنیک های مصاحبه، پرسشنامه و مشاهده، اطلاعات جمع آوری شد. جامعه موردنظر این پژوهش کلیه سرنشینان اتومبیل ها(راننده خودرو) و پارکبانان موجود در خیابانهایی که در شیراز مشمول طرح پارکبان هستند و همچنین مسئولینی که به نحوی با این طرح در ارتباط هستند، بود.
نمونه گیری از پارکبانان به صورت تصادفی ساده و نمونه گیری از مسئولین به صورت هدفمند بود. حجم نمونه برای تکمیل پرسشنامه توسط رانندگان 1000 نفر ، حجم نمونه برای پرسشنامه توسط پارکبانان 100 نفر و حجم نمونه برای مصاحبه با مسئولین 10 نفر بود در این پژوهش سه نوع ابزار بکاررفته است: 1- پرسشنامه رضایت سنجی، حاوی 22 سئوال که در آن رضایت آزمودنی ها از اجرای طرح کارت پارک در یک مقیاس 5 درجه ای لیکرت سنجیده شد و پرسشنامه آگاهی سنجی حاوی 11 سئوال چندگزینه ای بود.همچنین فرم مصاحبه 12 سئوالی برای بررسی کیفی اجرای طرح کارت پارک استفاده شداین فرم به صورت حضوری توسط پرسشگران آموزش دیده تکمیل شدو مخاطب آن برخی از افسران راهنمایی و رانندگی وبرخی از مسئولین شهری بودند. علاوه بر این فهرست ثبت مشاهده وثبت اطلاعات اشتغال زایی و هزینه های طرح کارت پارک استفاده شد.
بطور کلی نتایج حاصل از این طرح در خصوص آسیب ها و مشکلات کنونی طرح از نظر مردم (شهروندان )نشان داد که شهروندان به میزان متوسطی از اجرای طرح رضایت داشته اند. دراین خصوص که آیا بین رضایت مندی شهروندان از اجرای طرح کارت پارک به تفکیک جنسیت ، سن،تاهل و میزان تحصیلات شهروندان تفاوت معنی داری وجوددارد؟نتایج حاصله بیانگر آن است که بین میزان رضایتمندی زنان ومردان تفاوت معنی داری وجوددارد. به عبارت دیگرمیزان رضایت زنان از اجرای طرح کارت پارک بیشتر از مردان است.همچنین هرچه سن افراد بیشتر می شود میزان رضایت آنها ازاجرای طرح نیز بیشر می شود .مجردین نیز رضایت بیشتری از اجرای طرح کارت پارک داشته اند.و با بالارفتن تحصیلات میزان رضایت از اجرای طرح بیشتر شده است . در مورداینکه بین میزان آگاهی شهروندان به تفکیک با جنسیت ،سن،تاهلو میزان تحصیلات شهروندان تفاوت معنی داری وجود دارد ؟ اطلاعات حاصله نشانگر آن است که میزان آگاهی مردان نسبت به زنان درمورد طرح کارت پارک به میزان معنی داری بیشتر بوده است.همچنین میزان آگاهی میانسالان نسبت به پیران و جوانان بطور معنی داری بیشتر بوده است.و نیزز میزان آگاهی متاهلین نسبت به مجردها درمورد طرح کارت پارک به طور معنی داری بیشتر بوده است.میزان آگاهی افراد دیپلم نسبت به افراد با تحصیلات بالاتر از دیپلم و سیکل بطور معنی داری بیشتر است. در باره این سئوال که آسیب ها ومشکلات کنونی طرح ازنظر پارک بانان چیست؟بیش از50 درصد پارکبانان معتقدند که طرح کارت پارک توسط مامورین راهنمایی و رانندگی به خوبی پشتیبانی و کنترل نمی شود همچنین مکان نصب تابلوها را نامناسب، و در حد کم و خیلی کم ان را مناسب ارزیابی کرده اند.
در مورد اینکه آیا بین میزان آگاهی پارک بانان به تفکیک سن و تاهل آنها تفاوت معنی داری وجود دارد؟نتایج بیانگر آن است که هرچقدر که سن بالا می رود میزان آگاهی پارکبانان نسبت به طرح کارت پارک بیشتر می شود. همچنین میزان آگاهی متاهلین ( 70 درصد)نسبت به افراد مجرد 50 درصد) به طور معنی داری بیشتر بوده است . ) بررسی میزان رضایت مسئولین از اجرای طرح از طریق مصاحبه انجام گرفت ونتایج بیانگر آن بود که رضایت مسئولین در حد بالای متوسط بوده ونیزمسئولین بطورکلی بااجرای طرح موافقند ،البته گروهی از آنان با ایجاد بعضی تغییرات در طرح نیز نظر مساعد دارند.این تغییرات بیشتر معطوف به ایجاد هماهنگی بیشتر بین بخشهای مختلف درگیر با طرح است.